Varför kostar Lingerie så mycket?

blue-silk-hd-widescreen-wallpapers-1920x1200
Det lena silket smeker dina händer, inramat av intrikata spetsbroderier. Sen märker du den viktigaste detaljen. På prislappen står en summa högre än något annat du sett för en sån liten mängd material. Hur kommer det sig att underkläder är så pass kostsamma?
Underkläder av ordentlig kvalitet är gjorda av de finaste materialen. Silke är det man vill ha för riktigt fina produkter; det skimrar som diamanter, är extremt tåligt och ser allmänt fantastiskt ut, men det tar en enorm tid att tillverka. Till och med de billigaste slutresultaten tar lång tid och mycket pengar. 40 meter tunt, texturerat silke kan kosta uppemot 4000 kronor medan en lika stor rulle tungt och lent silke kan hamna på mer än det tredubbla.

Cotton branch

Bomullsplantor innan skörd

Bomull är tvättbart, absorberande och behagligt mot huden. Idag är till och med bomull relativt lyxigt, då syntetiska material har blivit mycket vanligare. Priset varierar med hur många bomullsplantor som odlats och hur hög efterfrågan det är, vilket innebär att samma modell av trosor kan kosta dig mer i år än de hade gjort förra året. Det finns dessutom organiskt odlad bomull som mot högre kostnad och mindre besprutning ger ännu mjukare slutresultat som håller bättre.

Mängden material en tillverkare beställer påverkar också priset, då mindre beställningar blir dyrare per kilo/meter. De allra finaste tillverkarna gör ofta väldigt få, eller kanske till och med unika produkter. Detta kan i värsta fall få tillverkningskostnaden att flyga upp till 600 kronor per produkt bara i materialkostnad.

Sist, men också kanske det mest populära materialet för underkläder, är spets. Spets kan lätt hamna på toppen av utgifter hos en tillverkare. Även den billigaste som går att få tag på kommer kosta dig mycket mer än andra typer av utsmyckningar, men lyxunderkläder är inte jättelyxiga utan det. Inte många designers jobbar med spets, vilket gör att det inte tillverkas i samma mån som bomull och silke, vilket i sin tur ökar priset på det som finns. På så sätt är spets ännu mer värdefullt.

Underkläder kommer alltid att kosta mycket pengar, men tänk på att billigt kostar dig lite pengar många gånger. ”Man får vad man betalar för” är lika sant nu som när uttrycket myntades.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.